Basında biz

DTK Dergisi Eylül 2018

KUAS Teknoloji Şirket Ortağı Cansun Kuas ile elektrikli ısıtma teknolojisi alanında Avrupa sektör lideri oldukları dark infrared ısınma prensibi ve kendi geliştirdikleri Avrupa’ da ses getiren Hybridboard teknolojileri hakkında konuştuk. İnfrared ısıtma prensibi ile ısıtan tasarruflu kullandıkları ISP, Comfortable, konveksiyon ve infrared’i dünyada bir ilk olarak bir kaloriferde birleştirdiklerini belirten Cansun Kuas, Avrupa’ da ses getiren ve her sene tasarruf, tasarım ve ergonomi alanlarında defalarca övgü alan yenilikçi ve tasarruflu ürünleriyle ilgili bilgiler verdi. Cansun Kuas, gerçek anlamda güneş gibi ısıtan ürünleriyle Türkiye’deki pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

KUAS Teknoloji’nin son yıllardaki gelişiminden ve değişiminden bahseder misiniz? Kurulduğunuz dönemden bu yana nasıl bir süreçten geçtiniz?

2009′ dan 2011 yılına kadar süren Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda ortaya çıkardığımız inovatif ürünlerimiz ile 2011 yılında ticari faaliyetlerimize başladık.

Piyasaya sunduğumuz ilk ürün: Hybridboard’ tu. Hybridboard; İnfrared panel radyatör ile konvektörün birlikte vücut bulduğu bir ürün. Hybrid ısıtıcılarımızın ön yüzeyleri İnfrared, arkasındaki hava kanalları ise konvektör görevi görüyor.

Verilen enerji ile hem infrared radyant özelliğinden hem de konveksiyon özelliğinden faydalanılabiliyor. Özetle; iki ısıtıcının artıları bir bünyede buluşuyor. Bu sebeple; az enerji ile yüksek verimlilik elde edilebiliyor. Ancak Türkiye ısıtma pazarına bu ürünü tanıtmaya başladığımızda, piyasanın 5 yıl önünde olduğumuzu fark ettik. Çünkü insanlar henüz, infrared kavramının ne olduğunu bilmiyordu. Bu sebeple normal ısıtıcılarla, infrared ısıtıcılar arasındaki farkı anlatırken zorlanıyorduk. Fakat bu teknoloji 2000’li yılların başından itibaren Avrupa’da kullanılıyordu. Bu sebeple biz de yüzümüzü Avrupa’ya döndük. Sahip olduğumuz bu patentli teknoloji ile ‘  kısa süre içinde başta Almanya, Belçika,

Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya ve İtalya gibi ülkeler olmak üzere Avrupa İnfrared ısıtma sektöründe en çok tercih edilen ürünleri üreten Türk şirketi olduk. Bu teknolojinin şu anda birçok ülke tarafından kopyalandığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü biz, Avrupa’ daki İnfrared ısıtıcı terminolojisine Hybrid bir ürün soktuk. Artık yurtdışındaki tüketiciler, ısıtıcı satın alırken; ‘Hybrid mi?’ diye soruyor. Ayrıca bu ürünümüz ile 2015 yılından itibaren Avrupa’daki 11 ayrı test kuruluşundan test birinciliği aldık.

KUAS Teknoloji olarak, tüm hakları şirket bünyesinde saklı olan ve yüzde 100 kendi inovasyonumuz olan Hybridboard ile  Avrupa’da yakaladığımız başarıyı, ardından geliştirdiğimiz salt dark infrared ısıtıcılarla da pekiştirdik. Yenilenebilir enerji alanında tüketicilere en iyi faydayı sunabilmek için temiz enerji ile beslenen ısınma sistemlerini en verimli şekilde üretmeye devam ediyoruz.

Prensip edindiğimiz tasarruf ve sağlıklı ısınma kriterleriyle; güvenilirliğimizi ve standartlarımızı Avrupa normlarının üzerinde tutmaya çalıştık. Güvenli ürün yelpazesi ve kaliteli üretim garantisi anlamına gelen TUV/GS-CE sertifikasyonlarına sahibiz. Hadımköy’ deki 5000 metrekarelik alan üzerindeki üretim tesisimizde imalatlarımızı hem Türkiye hem de Avrupa için üretmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu üretim tesisini, büyümemiz ölçüsünde genişletmeyi planlıyoruz.

Elektrikli ısıtma sektörünün Türkiye’deki geleceğine ilişkin Türkiye ısıtma sektörü olarak, yaşamamız gereken evrimsel bir süreç var. Otomotiv sektöründe bile elektrikli ürünler artık daha fazla ön plana çıkıyorsa, ısıtma sektörünün de elektrikli ısıtıcılara yönelmesi son derece normal. Önümüzdeki 5 ve 10 yıllık zaman dilimlerinde elektrikli ısıtıcılar pazar payını önemli ölçüde artıracak. Artırmak da zorunda. Çünkü birçok Avrupa ülkesinde doğal gazın bireysel ısınma amaçlı kullanılması yasaklandı. Doğal gazdaki dışa bağımlılığı en aza indirgeyebilmek için bireysel kullanımdan kaçınılması gerekiyor.

Türkiye’de doğalgazda dışa bağımlı bir ülke olduğu için bu uygulamaya yakın gelecekte geçmek zorunda. Buna ek olarak, üretebildiğimiz tek enerji kaynağı: elektrik. Endüstriyelleşme hedefinde olan her ülke, çevreci üretim yapmak durumundadır. Çevreci olmayan üretimler yapan fabrikaların faaliyetleri belli bir süre sonra durdurulmak durumunda kalıyor. Çünkü karbon borsasından alabilecekleri karbon emisyon değerleri, artık yok. Satın alım yapılamadığından üretimde duruyor ya da en iyi ihtimalle sınırlı olarak yapılıyor. Türkiye’de bunu fark ettiğinden beri kendi ucuz elektriğini üretmek için bazı adımlar atmaya başladı. Atom termik santralleri yatırımları yapılmaya başlandı. Biz KUAS Teknoloji olarak, buna çok sıcak bakmasak da gelişmekte olan bir ülke için ucuz enerji, her şey demektir. Bizim gibi sanayici ve üreticilerin ucuz enerjiye ihtiyacı var. Bu santrallerin kurulması da hepimizin işine yaracaktır.

Yıllardır hepimize doğal gaz dayatılıyor. Hatta doğal gaz, bir gelişmişlik göstergesi olarak lanse ediliyor. Bu son derece yanlış. 100 bin yıl önce insanlar mağaralarında ısınmak için ateş yakıyorlardı, biz bugünün koşullarında da evimizde ateş yaktığımız bir teknoloji ile ısınıyoruz. Gelişmişlik;  sadece o ateşe hükmetmek ve onu ayarlayıp; kontrol etmek konusunda ilerleme göstermiş gibi. Oysa işinizi doğru yapıyorsanız elektrikli ısınma, en güvenli teknolojidir. Bu sebeple biz, özellikle 2022 yılından sonra elektrikli ısıtıcılar konusunda devlet tarafından bireysel teşvikler getirileceğini de öngörüyorum. Çünkü doğal gaz tükenen bir yakıt ve dışa bağımlılığımız ile cari açığımızın yaklaşık yüzde 60′ ına Türkiye’nin enerji ihtiyacı sebep oluyor. Bu süreçte, az enerji ile yüksek performans gösteren ısıtıcı

lar da ön plana çıkacak. Bu tür ürünler üreten firmalar da geleceğin mega kuruluşları olacak. Örneğin; Türkiye’deki doğal gazlı panel radyatör piyasası şu an şişmiş durumda. Çok ciddi bir rekabet var ve kimse doğru dürüst ticari kar elde edemiyor. İnşaat piyasasındaki durgunluğa paralel, panel radyatör piyasası da önemli ölçüde daraldı.

Ürün gamınızdan ve özelliklerinden de biraz bahseder misiniz? Ürünlerinizin muadil ürünlerden öne çıkan farklılıkları size göre neler?

En sağlıklı ısınma biçimi; elektrikli ısınmadır. Çünkü verdiğiniz birimin, neredeyse yüzde lO0’ünü ısı enerjisine çevirebiliyorsunuz. Bizin ısıtıcılarımızın diğerlerinden öne çıktığı en önemli özelliği de bu. En verimli doğal gaz sistemlerinde bile yüzde 94 verime ulaşabiliyorsunuz ki bunun için de izolasyon değerlerinizin çok yüksek olması gerekiyor.

Yaklaşık 1,5 yıl önce kullandığımız rezistans teknolojisinde ithalatı kestik. Dünyada kendi rezistansını üreten 3-4 şirketten biriyiz. Kullandığımız rezistansların piyasada bilinenlerden farkı ise geniş alan rezistansları olması. Bunları ISP olarak adlandırdığımız infrared panellerde ve Hybrid panellerde kullanıyoruz. Hybridboard sisteminde, doğal konveksiyon ve infrared ısınma sistemleri bir arada bulunuyor. Hem güneşin dünyayı ısıtma prensibinden hem de doğada bulunan doğal konveksiyonel hareketlilikten kullanıcısını faydalandırabiliyor ve bu iki prensipten sadece birinin kullanacağı kadar enerji tüketimi elde edilebiliyor.

KUAS Hybridboard içerisindeki konveksiyon lamelleri arasından geçen havayı ısıtarak doğal konveksiyonu yüzey ısısı yardımı ile tetikliyor, gövdesinin üst ve alt kısımlarından giren soğuk havayı ısıtarak üst taraftaki haznesinden ortama salıyor.

Bu deneyim ortam sıcaklığına direkt etki ederek, oda sıcaklığının bilinen konveksiyon sistemlerindeki gibi ısınmasına sebep oluyor. Buna dark infrared prensibi diyoruz. KUAS Hybridboard’u diğer konvektör ısıtıcılardan ayıran özelliği; yaydığı konveksiyona ek olarak aynı

enerji ile ön yüzeyindeki ısının tamamen homojen olarak ortama infrared etkisi ile ısı yayması. Infrared marifeti ile ortamdaki canlılar öncelikli olarak ısınıyor, canlılar ve cisimler ısıya doyduktan sonra da ortam sıcaklığına etki etmeye başlıyor aynı anda da konveksiyon çalıştığı andan itibaren havayı ısıtmaya başlıyor. Kısaca; Tek bir enerji kaynağı ile aynı bünyede iki ayrı kalorifer çalışıyor diyebiliriz.

Bunun dışında en çok beğenilen ve öne çıkan ürünlerimizin başında masa altı ısıtma sistemi bulunuyor. İç mekanlar ve açık alanlarda insanların sağlıklı ve konforlu bir şekilde masa etrafında ayaklarını sıcak tutmak için kullanılıyor. Genel alan ısıtıcısı değil. Isıtılması zor olan ofis, Cafe,Restaurant gibi yerlerde masa başında çalışan veya yemek yemek, kahve içmek gibi aktivitelerde bulunan insanlara ayaklarından ısıtmak sureti ile konforlu bir ortam sağlar. Isıtıcı modüller, ortadan ayaklı bistro masalarına, dört ayaklı yemek masalarına, ofis çalışma alanlarındaki personel masalarına uyumludur. Birden fazla panel birbirine paralel bağlanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Isıtıcı paneller serbest ışınlanma alanına gereksinim duyarlar. (Güneş ışığında olduğu gibi ışınların odaya yayılabilmesi için herhangi bir eşya ile engellenmediğine emin olunmalıdır.) Comfortable isimli bu ürün, bizi ayaklarımızdan ısıtıp konforlu bir deneyim sunarken, masa başına düşen enerji ihtiyacını yüzde 90 oranına kadar azaltır. Açık alanlarda kullanılan ışıklı ısıtıcılar 2000-3000 watt aralığında masa başı maliyet çıkartırken, Comfortable ısıtıcılar masa başına sadece 250 watt enerji ile iş görüyor. Çalışmaya başladığı andan itibaren çok kısa zamanda yatırım maliyetini amorti edebilmekle birlikte işletmelere maksimum fayda ve tasarruf sağlar.

İnfrared teknolojisinin günümüzde geldiği son nokta olarak üretilen ISP panel İnfrared ısıtıcılar ise tüm Avrupa’ da kabul görmüş bir ürünümüz, havadaki tozumayı tetiklemeyen bir ısınma sağladığı için Astım, bronşit ve alerjik hastalıklardan, kemik rahatsızlığı olan yaşlı bireylere kadar doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Sağlık açısından infrared teknolojisinin sunduğu faydaların yanında KUAS Teknoloji olarak hazırladığımız panellerin dünya standartlarının üzerinde bir tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. Avrupa ülkelerinde yakaladığımız başarı ile tescillenen bu ürünümüzü Türkiye’deki kullanıcılarımıza da gururla sunuyoruz. Çünkü ISP panelleri, yalıtımı iyi olan binalarda, hastane ve otellerde, tozumanın çok olduğu mekânlarda tavsiye edilen en sağlıklı ısınma sistemidir.

ISP panel ısıtıcılarla aynı prensiple çalışan ISP glass (cam) panel infrared ısıtıcılar da siyah ve beyaz renk seçeneklerinin yanında özel renk seçenekleriyle de üretilebilen dekoratif ürünlerimiz. ISP panel ısıtıcılarla aynı sağlık faydalarına sahip olan ISP cam ısıtıcılar, ıslak zeminlerde de güvenle kullanılabilen TUV/CE standartlarına sahip. KUAS Teknoloji olarak, ürettiğimiz ürünlerde ISP, ISP glass ve ISP mirror gibi çeşitlilikteki ürünlerimizi dekoratif anlamda da kullanıcılarımızın beğenisine sunuyoruz.

Bunların dışında henüz piyasaya sunmadığımız ancak prototipini yaptığımız i-Pipe modelimiz var. Onu da 2018 yılı içerisinde piyasaya sunacağız. Bu ürünün en önemli özelliği ise sadece 6 cm’lik bir çapa sahip. Dünyanın en ince İnfrared ısıtıcı diyebiliriz. Şu anda testleri yapıldı, sertifikasyon çalışmaları devam ediyor. İhracat artık Türkiye’deki şirketler için çok daha  önemli bir yere sahip. Sizin ihracat konusunda uyguladığınız veya uygulayacağınız politika nasıl? Türkiye piyasasıyla ilgili neler yapmayı planlıyorsunuz?

Kurulduğumuz günden itibaren üretimimizi hep ihracata yönelik bir zihniyetle yaptık. 2012 yılından beri de ciromuzun neredeyse yüzde 99’unu ihracattan elde ediyoruz. Bugün dünyanın 35 ülkesinde ürünlerimiz kullanılıyor. İç piyasaya ise yeni yeni açılıyoruz. Kullandığımız teknoloji, Türkiye iç piyasası için de sağlıklı ve ucuz bir teknoloji. Bunu artık kendi halkımıza da tanıtmamız gerekiyor. Bu tanıtım çalışmalarımız esnasında da KUAS Teknoloji olarak belli bir algı oluşturmayı başardığımızı düşünüyorum.

Bu teknolojinin tanıtımlarıyla birlikte sektörün genişlemesine de katkı sunduk. Çünkü fiyat/kalite paritesine baktığımızda, herkesin satın alabileceği bir ürün piyasaya sunduk.

İç pazarda uyguladığınız pazarlama politikası nasıl? Sizin ürünlerinizi tüketiciler nerede bulabiliyor?

Bu yıl Türk tüketicisi yapı marketlerin çoğunda bu ürünleri bulabilecekler. Bunun dışında bu yıl katıldığımız ISK-SODEX ısıtma fuarındaki yoğun ilgi sebebi ile biz bayilik ve satış noktalan talepleri için il ziyaretlerine devam ediyoruz. Bu, kısa sürede kurulabilecek bir sistem değil. Bu yüzden süreci sağlıklı adımlarla ilerletmeye çalışıyoruz. Kendi kontrolümüzde ve sürdürülebilir bir yapıyı tercih ediyoruz. Bu bağlamda sağlam Bayiliklerimiz oluşuyor. Bu yapılanmadaki öncelikli illerimiz ise güney kesimleri, Trakya bölgesi ve doğal gaz olmayan iller. Örneğin; İzmir, Antalya veya Muğla gibi iller bu tarz ithal ürünleri zaten kullanıyor. Bu sebeple biz onları daha ucuz ve yüzde 100 Türk malı olan bir ürünle tanıştırıyoruz. Önümüzde ki yıllarda inşaat şirketlerinin de elektrikli projeler üretmek zorunda kalacağını düşünüyorum.